counter on tumblr
-

GPGV-2014 Oostflank Venlo

Terug naar Groenplan Gemeente Venlo 2014

Oostflank Venlo

Oostflank Venlo – Bron van basiskaart: Openstreetmap.nl

Verkenning Oostflank Venlo

Oostflank Venlo was een van de paradepaardjes van het groene beleid waarmee Venlo in 2002 groenste stad van Nederland en in 2003 groenste stad van Europa werd. Het is beschreven in de integrale natuurvisie van Venlo. Het doel: een robuuste ecologische verbinding ten oosten van Venlo waardoor bijvoorbeeld edelherten vanuit het de bossen ten zuiden van Venlo naar de bossen ten noorden van de stad konden trekken. De verbinding schakelt de Tegelse heide, het Jammerdal, de Groote Heide en het Zwarte Water aan elkaar.

Ecoduct Wambach

De ambitie was goed, maar er is slechts een klein deel gerealiseerd: ecoduct Wambach. Een aansluitende verbinding naar de gelijknamige Wambachgroeve, onder de Kaldenkerkerweg is nog niet gerealiseerd. Hierdoor wordt het breedste ecoduct van ons land, 58 meter breed, niet optimaal benut. Een zinloze investering tenzij de verbinding voltooid wordt.

Keulse Barrière

Hoewel het beleid van Venlo gewijzigd is, zien wij kansen voor het realiseren van een robuuste ecologische schakel bij de Keulse Barrière. Dit is een ideale locatie voor grootschalige leisure, zoals Holland Casino en het nieuwe wedstrijdstadion van VVV. Door infrastructuur ondergronds aan te leggen krijgt de natuur nieuwe kansen.

Poort van Nederland

Een lastige schakel in de Oostflank Venlo is de verbinding bij Herungerberg en de A67. Toch zijn er plannen voor. In deze plannen heet het ‘De poort van Nederland‘, een echt groen-grijs kruispunt op de grens met Duitsland.

26.09.13 / GPSV 2014